Нова система „на поискване“ генерира и съхранява енергия в едно устройство

Един цял дом ще може да бъде захранван, отопляван и охлаждан само с една система в близко бъдеще – благодарение на учените от Университета на Нюкасъл и компанията Infratech Industries. Те са проектирали „Система с химически цикъл за енергия на поискване“ – CLES, която премахва необходимостта от батерия за съхранение на енергия; вместо това генерира и съхранява енергия – само чрез едно устройство. Университетът описва CLES като „швейцарско ножче“ за енергията за дома.

CLES може напълно да промени начина, по който захранваме домовете и бизнес-сградите. Устройството може или да генерира електричество от природен газ или да съхранява електричество от мрежата – или от възобновяеми източници, която да бъде използвана по-късно. В сърцето на системата е окислително-редукционна реакция, при която частиците се окисляват и създават пара, която задвижва турбина, генерираща електричество. Когато частиците преминават редукция, те освобождават кислорода.

От Университета в Нюкасъл казват, че системата може да изпълнява функциите си – контрол на климата и производство на енергия – с малка част от ресурсите, изисквани от други системи.

CLES се основава на изобретение за разделяне на въздуха чрез реакция с химически цикъл – разработка на Бедад Могтадери – професор в университета, и фирмата Infratech, която участва от ранните етапи на проекта. Сега те имат за цел да комерсиализират технологията. Техният референтен „завод“ в промишлен мащаб в Австралия е готов и може да захранва дом за възрастни или болница.

Референтната система ще премине през интензивно тестване, преди да бъде преместена, за да бъде използвана в търговската мрежа. Екипът се надява да намали размера на системата до, приблизително, този на домашен хладилник, за да може устройството да се използва в домашни условия. Тя би трябвало да е готова в рамките на около 18 месеца, според Университета на Нюкасъл. Една домашна система ще може да генерира 24 киловатчаса електроенергия всеки ден и учените казват, че тя ще струва около 4500 долара за собствениците на жилища – ценово равнище, което обещава бързо изплащане.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*