Столична община под съд заради мръсния въздух

Група ограждански и екологични oрганизации, обединени под името “Група за чист въздух”, дадоха под съд Столична община заради мръсния въздух – “от името на всички живущи, работещи и учащи в столицата”. Основанието е бездействието на община в периода 2015-2017 г., когато – въпреки сериозните нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ), общината не е предприела никакви мерки, за да предпази населението.

Неправителствените организации, които заведоха колективен иск, са „За Земята“ – Достъп до правосъдие заедно със Спаси София, Асоциация Диабет тип 2 и Център за независим живот, заедно с адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Замърсяването на въздуха е канцерогенно – това обяви Световната здравна организация още през 2013 г. Рискът за индивида е нисък, посочва агенцията, но е почти почти неизбежен. Така е, защото човек може да избере да не пие или да не пуши, но не може да избере какъв въздух да диша, обясняват от организацията. В този смисъл отговорността на местните власти е огромна, а бездействието е вреда за здравето.

Пак според СЗО, замърсяването на въздуха на открито води до:

  • 40% – исхемична болест на сърцето;
  • 40% – инсулт;
  • 11% – хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
  • 6% – рак на белия дроб;
  • 3% – остри респираторни инфекции при децата.

През април тази година Европейската комисия осъди България заради мръсния въздух. Нарушението на страната ни обхваща всички региони в страната. Основанието е „систематичното и постоянно неспазване от 2007 г. до 2014 г. включително както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на ПЧ10“.

Вносителите на иска напомнят, че последната приета стратегия за качеството на въздуха е изтекла през 2014 г., а гласуваната преди седмица Програма за качеството на атмосферния въздух 2015-2020 г. все още не е публична, и предвид скандалния начин на приемането ѝ, имат съмнения в нейната законосъобразност и ефективност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*