Париж: развитието на града е немислимо без кръгова икономика

„Кръговата икономика е въпрос, към който подхождаме много сериозно. Показателно е, че кметът на града Ан Идалго назначи свой заместник, който отговаря именно за кръговата икономика и разработва цялата политика в тази област,“ заяви Ерик Жан-Батист, урбанист и заместник-директор на общинската дирекция по градско планиране на Париж, по време на първия ден от “Обществен форум за Зелена столица”, който се провежда във Френския институт в София.

Това бе послание, което Париж изпрати още по време на домакинството си на срещата на върха на ООН през декември 2015 г., когато бе подписано Парижкото споразумение за климата. Във връзка с големия форум бяха организирани редица дейности, целящи да обърнат внимание на темата. Например, бяха построени сгради от изцяло рециклирани материали – събрани от съборени стари сгради, посочи Батист. Повод за коментара бе информацията, че паветата от улиците на романтичния град се заменят с асфалт, но се рециклират и използват отново за настилка.

Кръговата икономика се разглежда като един от основните стълбове на устойчивите градове. За Париж конкретно това е основна част от плановете за намаляване на изменението на климата. Тъй като над половината от световните парникови емисии са свързани с производството на базови материали, то кръговата икономика има фундаментална роля за намаляването на парниковия ефект на планетата.

„В момента в Париж се разработва голям план за въвеждане на принципите на кръговата икономика. Опитваме се на различни места в града да изградим центрове за повторна употреба – нещо като „борси“ за размяна на материали и суровини, за пренасочването им от стари към нови проекти,“ разказа още Батист. В стриктната политика за сградния фонд на града е заложено изискването за реновиране на сградите по устойчив начин.

„Съвсем в началото сме на този проект. Нужно е да да изградим инфраструктура за приложението на този подход,“ каза френският урбанист. „Като властите в Париж са много мобилизирани за този проект.“

Особено внимание се отделя на прилагането на принципите на кръговата икономика в стопанисването на зелените площи във френската столица. Всички материали се рециклират, използват повторно, а органичните отпадъци задължително се компостират.

Градската управа на Париж вярва, че този аспект от устойчивото развитие ще изиграе важна роля за кандидатурата на града за домакинство на Олимпийските игри през 2024 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*