София търси „вярната формула“ за зелените покриви

Зелените покриви имат чудесен естетически ефект и в същото време повишават енергийната ефективност на сградите, а наред с това носят ползи за градската инфраструктура. Как обаче да бъде насърчено създаването им на територията на София е „формула“, която тепърва ще бъде издирвана. Така е, защото в много случаи за зелен покрив се представят гротескни решения като например застилане със зелен мокет. Това сподели главният архитект на София арх. Здравко Здравков по повод гостуването у нас на френски урбанисти, които показаха как в Париж почтви всички покриви са озеленени, а има и такива с парници.

В Париж е задължително покривите да са покрити с инсталации за възобновяема енергия или да са зелени – а нерядко се правят даже оранжерии, разказа Ерик Жан-Батист, урбанист и заместник-директор на общинската дирекция по градско планиране на Париж, по време на първия ден от “Обществен форум за Зелена столица”, който се провежда във Френския институт в София. Наличието на покривно озеленяване или покривни ВЕИ подобрява енергийните характеристики на самите сгради, обясни той. Някои хора обаче решават да удвоят ползата и развиват градско земеделие по покривите.

„В други градове в Европа има подобни регулации – Лондон например задължава строителите 70% от покривите да бъдат зелени, а 20% да са обществено достъпни“, казва арх. Здравеко Здравков. В Копенхаген има 6 модела за покривите, така че от 6 критерия трябва да бъдат изпълнени поне два, допълва главният архитект на София.

„Най-важното при тези покриви е, че те поемат натоварването на дъжда. Тази дъждовна вода влияе на града, защото натоварва канализацията и намалява ефикасността на пречистването,“ обяснява арх. Здравков.

Наред с ползите за града има бонуси и за самите обитатели на сградите. Чисто естетически зелените покриви са красиви места, а подобряват и топлоизолацията на сградите. „Въпросът е у нас да приведем регулациите в такъв вид, че механизмът да работи наистина. Аз съм виждал зелени покриви, застлани със зелен мокет. В други случаи се постила найлон, нареждат се тревни чимове и – след като мине приемателна комисия – те се вдигат и се отнасят (при одобряване на новопостроена сграда – б.р.). Виждал съм и озеленен покрив с кашпи – за да може да се служи като използваема тераса. Ние трябва да намерим правилния механизмъм, да стимулираме хората да правят истински зелени покриви“.

Петте процента увеличаване на застрояването, които се предвиждат по ЗУСО, могат да бъдат обвързани с подобни зелени мерки, убеден е главният архитект. Освен зелени покриви бонусът може да се дава и за изграждане на покривни ВЕИ – термални соларни колектори, фотоволтаици, малки ветрогенератори, хибридни системи.

Никога обаче не е правен анализ колко са плоските покриви в София, които биха могли да станат зелени или да носят ВЕИ, и съответно какъв е техният потенциал.

„Не сме правили такъв анализ. Започнахме обаче проучване кой през последните години се е възползвал от правото на тези 5% увеличаване на застрояването и как,“ сподели арх. Здравков.В зависимост от изводите от това изследване ще се прецени дали именно това е начинът да се насърчат зелените покриви в столицата.

1 коментар

  1. Здравейте,
    Ако се започне с минималното и после започне да се добавя, разбира се при дългосрочна стратегия и с помощта и идеите/опита на държави: Франция, Финландия, Германия, Холандия, за 2-10 години ще сме сложили спирачка в „закостенялото“ мислене и ще видим първите резултати като: пчелни кошери по покривите; прекрасни беседки и места за пикник окъпани в зеленина; малки пушални/бирарии на хора обичащи нестандартното; и др. идеи взаимствани или родили се на наша почва :)!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*