Детска въртележка генерира електричество

Посветена на задачата да разгласява възможностите за обучение чрез игра, „енергийната въртележка“ е място за забавление и за малки, и за големи. Нейната основна работа обаче е да учи децата за методите за добиване на енергия. Първата такава инсталация е реализирана в Додрехт, Нидерландия, още през 2013.

„Ние вярваме, че да учим децата относно алтернативните методи за генериране на електрическа енергия чрез собствените им физически преживявания изпраща дискретно послание за потенциала за творчески и по-устойчив подход към градската среда“, казват дизайнерите от студио „ecosistema urbano“, създали лудата въртележка.

Създадена с помощта на „ефективни“ материали, които помагат да се подчертае уникалният дизайн на проекта, въртележката представлява интерактивна игрална площадка. Децата висят на въжетата, люлеят се, въртят се. Кинетичната енергия от всички тези движения се улавя чрез структурата на въртележката. Тя се съхранява в батерия, вградена под земята. Тази енергия се използва за захранване на осветлението вечер. Механизмът за производство на енергия и осветление е толкова прост, колкото и динамото за велосипеди. В същото време цветът на светлините вечер се променя – в зависимост от това колко енергия е генерирана от игрите на децата в дадения ден.

Малки и големи могат да се забавляват на игралната площадка:

Гледка изпод шапката на въртележката:

Стоманената конструкция на въртележката издържа всички люлеещи се и улавя енергията на всяко движение:

Вътрешният въртящ се ринг, където децата могат да седят:

И ето, те играят и… произвеждат електричество:

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*