Белгийски учени искат да превръщат замърсен въздух във водородно гориво

За да спаси околната среда, човечеството трябва да направи две неща: да намали парниковите газове и да започне да произвежда енергията си изцяло от „зелени“ енергийни източници. Учени от университета в Антверпен и Университета в Льовен, Белгия, имат идея как двете неща могат да се случват наведнъж – те разработват устройство, което почиства въздуха и генерира енергия едновременно. Системата се базира на процес, наречен „хетерогенна фотокатализа“. При него се използва светлината – заедно със специален катализатор (обикновено полупроводник), за да се предизвика химическа реакция.

Хетерогенната фотокатализа вече е добре позната като средство за „добиване“ на водород от водата и за разграждане на газообразни замърсители. Рядко обаче се случват и двете в комбинация. Изследователският екип е решил този въпрос чрез „фотоелектрохимична клетка“, която използва слънчева клетка за производство на водород по начин, подобен на електролизното разделяне на водата. Клетката има две „стаи“, обяснява проф. Сами Вербюгген, разделени от мембрана, за да се изолират двата процеса. Въздухът се пречиства от едната страна чрез фотоанод, докато водородът се генерира чрез „част от процеса на разграждане“ с катод, втъкнт зад твърдотелната електролитна мембрана.

Именно изборът на катализатор от екипа е това, което прави машината толкова ефективна, казва Вербруген. „В миналото тези клетки се използваха предимно за извличане на водород от водата. Сега открихме, че това е възможно да става дори по-ефикасно – със замърсен въздух“, добави той.

Водородът може лесно да се съхранява и да се използва по-късно като гориво.

Засега системата е само проротип – доказателство за концепцията, за което тепърва има „достатъчно място за подобрение“. Едно от тях е машабът: засега устройството е с размер едва няколко квадратни сантиметра – крайно недостатъчно, за да компенсира въглеродните емисии или да захранва осветлението на нашите градове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*