Бизнес-акселератор дава до 25 000 евро за зелени бизнес-идеи

До 25 000 евро финансиране и помощ в изграждане на бизнес-плана могат да получат авторите на зелени бизнес-идеи у нас чрез второто издание на акселератора Climate-KIC Accelerator. Акселераторът ще работи с 8 екипа с разработена иновативна идея. Освен финансиране за реализация на бизнес-идеята, инициативата осигурява подкрепа чрез достъп до най-добрата европейска експертиза в областта, контакт с други стартиращи зелени фирми, партньори и потенциални инвеститори, а също така и офис-пространство за периода на провеждане на акселераторската програмата. Тя ще продължи 14 седмици, т август до декември 2017 г. в София.

Climate-KIC Accelerator е единствената програма в Европа, която подкрепя стартиращи бизнеси в сферата на чистите технологии. Българското издание се управлява от Фондация „Клийнтех България”.

Кандидатури се приемат он-лайн до 3 юли 2017, 17.00 ч (CEST) тук.

В конкурса може да участва всеки с пробивна идея за бизнес, който оптимизира ресурсите, води до намаляване на въглеродните емисии, подобряване качеството на околната среда или предлага алтернатива на традиционните еко-съобразни процеси, продукти и услуги.

Освен убедителен бизнес модел е нужно да има и сформиран екип, готов да се посвети на идеята си, притежаващ добро ниво на владеене на английски език.

Успехът на първото издание на Акселератора в България:

8 екипа завършиха първото издание на Акселератора в България, състоял се в периода септември-декември 2016 г. Бизнес проектите бяха изключително разнородни: от интелигентна система за управление на консумацията на енергия и сигурността в сградите, през алтернативни индустриални батерии и платформа за балансиране на енергийното потребление в градовете, до решения за детоксикация на вода и почви, супер-ефективна печка за домакинството с нулеви вредни емисии, интегрирано решение за управление на ферми и дори умна домашна оранжерия за градския човек.

85% от екипите обособиха фирми в резултат на програмата, една от тях вече с клон в Холандия.

100 % от тях към момента продължават да развиват бизнеса си. M Tech Ltd. и тяхната интелигентна система за управление на консумацията на енергия и сигурността в сградите, отвори офис освен в София и в Холандия. В момента компанията води преговори с един от българските мобилни оператори за внедряване на системата им.

Супер-ефективните печки на дърва с нулеви емисии Гамера вече реализират продажби в чужбина и работят върху модификации на печката за различни горива (пелети и брикети). С първи продажби могат да се похвалят и Грийн Корп ООД с тяхната умна оранжерия за градски условия.

Продуктът на CocoFarm за яйцеферми, продължава в първата фаза на най-големия акселератор в Европа за агро-бизнес, KATANA, където се бори за последващо финансиране.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*