Кметовете на големите градове непоколебимо продължават борбата за климата

Американската администрация трябва да преосмисли „драматичната грешка“, която допусна, но въпреки нея много напредък ще бъде постигнат от лидерите на градовете по света, заяви председателят на Групата на градовете-лидери по опазване на климата „C40“ (C40 Cities Climate Leadership Group) – Ан Идалго, която е кмет на Париж.

„Независимо от решението на президента Тръмп, най-големите градове в света … остават решително ангажирани към това, което трябва да се направи, за да се изпълни Парижкото споразумение“, се казва в изявление на Идалго. „Не минава нито ден без кметовете на C40 на всеки континент да вземат смели и пионерски решения в полза на гражданите на бъдещето. Ще бъдем безмилостни. Доказателствата и неотложността на климатичната криза, както и икономическият потенциал на преминаването към по-зелено бъдеще, ни оставят без алтернатива“.

„Съкрушителни“ – това бе определението, което даде Делфур Мур, кметът на Сидни, за някои решения на правителствата като това на САЩ. „Но докато националните действия водят до провал, ние виждаме все повече и повече градски власти да демонстрират лидерството, от което спешно се нуждаем“.

91 големи града участват в мрежата „C40“. Така тя представлява повече от 650 милиона души. В партньорство с консултантската фирма Arup групата публикува доклад в четвъртък, в който се препоръчва градовете да се съсредоточат върху мерки пиковите парникови емисии да бъдат достигнати до 2020 г., а след това да се работи за намаляването им наполовина на база жител през следващото десетилетие.

Кметът на Вашингтон Муриел Боузер заяви, че има „специално задължение“ да продължи да подкрепя програмите за развитие на нисковъглеродна икономика в столицата на САЩ след решението на Тръмп за изтегляне от Парижкото споразумение. Това включва развитието на един от най-големите проекти за общински слънчеви системи в страната и най-голямото споразумение за закупуване на вятърна енергия.

„В момент, когато нашата страна трябва да е лидер в борбата срещу изменението на климата, е разочароващо да видиш как се оттегляме в изолация. За щастие вярвам, че лидерите в страната ще продължат да мислят глобално, да действат локално и да гарантират, че САЩ остава силен партньор в борбата срещу изменението на климата“.

Реакцията на кмета на Ню Йорк Бил де Бласио беше бърза и остра. „Президентът Тръмп може да обърне гръб на света, но светът не може да пренебрегне истинската заплаха от изменението на климата. Това решение е неморално спрямо общественото здраве, безопасността и сигурността на всички на тази планета“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*