Създадоха първия в света стандарт за кръгова икономика

Първият професионален стандарт за корпоративно приложение на принципите на кръговата икономика е вече факт. Той има за цел да подпомогне компаниите в прехода им към по-екологосъобразно и по-ресурсоефективно бъдеще.
Новият британски стандарт BS8001 е разработен да помогне на бизнеси от всякакъв мащаб да интегрират принципите на кръговата икономика в ежедневните си дейности и дългосрочните си стратегии.

Появата на този стандарт би могло драматично да увеличи използването на „кръгови“ бизнес практики в Обединеното кралство, смята Джош Фотергил, ръководител политики в Института за управление и оценка на околната среда (IEMA), който е участвал в разработването на BS8001 в сътрудничество с BSI Group. „От дълго време се признава, че възприемането на принципите на кръговата икономика е ключов начин не само да се намали значително негативното въздействие на организацията върху околната среда, но също така и да се открият нови дългосрочни приходи за бизнеса“, добави той.

BSI вече е разработила редица стандарти, които подкрепят екологични практики като предотвратяването на отпадъците, ресурсната ефективност, екодизайна и повторното използване. Въпреки това новият стандарт е първият, съсредоточен изцяло върху концепцията за цялостната кръгова икономика.

Стандартът е проектиран така, че да може да се прилага във всяка организация, независимо от местоположението, размера, сектора и типа. Специализирани познания за кръговата икономика не необходими за прилагането на стандарта, посочват създателите му. Насоките, които го придружават, осигуряват бърз напредък и незабавни ползи от реорганизацията на бизнес-практиките, според BSI.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*