Южна Корея прави обратен завой: отказва се от въглищата и атомната енергия

Новото правителство на Южна Корея е подготвило план за пълен „енергиен обрат“, който би поставил опазването на околната среда в центъра на енергийната политика на страната. Това ще пренасочи държавата, която е един от най-големите привърженици на въглищата и ядрената енергия, към природния газ и възобновяемите енергийни източници.

Ако бъдат приложени, амбициозните планове на четвъртия по големина в света вносител на въглища и купувач No.2 на втечнен природен газ (LNG) ще имат огромно въздействие върху производителите. Вносът на втечнен природен газ в Южна Корея може да скочи с повече от 50% до 2030 г. Доставките на въглища могат да започнат да намаляват още от следващата година.

Планът на новата администрация на президента Мун Дже-ин, който пое властта в началото на май, ще има за задача да навакса значителното изоставане на страната в развитието на възобновяемите енергийни източници. Това би било приемлив отговор на общественото безпокойство относно замърсяването на въздуха и ядрената безопасност.
„Правителството не може да пренебрегне исканията на хората и в дългосрочен план е правилно да се стремим към чиста и безопасна енергия, но ще има много предизвикателства“, каза Сон Ян-Хун, професор по икономика в Националния университет в Инчеон.

Южна Корея, четвъртата по големина икономика в Азия, добива 70% от електроенергията си от въглищни ТЕЦ и ядрени реактори. Държавата предлага данъчни облекчения и за двата сектора, за да осигурява изобилна електроенергия на достъпни цени.

Макар че енергийната пътна карта на Мун все още не е гласувана, екипът му твърди, че грижата за околната среда ще играе централна роля при формирането на политика на кабинета.

Правителството се надява да увеличи потреблението на газ от около 18% в момента докъм 27% през 2030 г. и да увеличи използването на възобновяеми енергийни източници, понастоящем предимно водни електроцентрали, от скромните около 5% в момента до около 20%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*