Повечето американци искат „агресивни“ действия по отношение на изменението на климата

Повечето американци смятат, че Съединените щати трябва да предприемат „агресивни действия“ за борба с изменението на климата, но малцина го виждат като приоритетен въпрос спрямо икономиката или сигурността. Това показва анкетно проучване на Ройтерс / Ипсос, публикувано във вторник.

Проучването показва, че 68 процента от американците искат Съединените щати да водят вглобалните усилия за забавяне на климатичните промени. 72 процента са съгласни, че „като се има предвид количеството парникови газове, които произвеждат, Съединените щати трябва да предприемат агресивни действия за забавяне на глобалното затопляне“.
Въпреки това американците класират околната среда на опашката в своя списък с приоритети за страната. Само около 4% от американците вярват, че „околната среда“ е по-голям проблем от здравеопазването, икономиката, тероризма, имиграцията, образованието, престъпността и морала, показват проучванията на Ройтерс и Ипсос.

Проучването е проведено малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че страната ще се откаже от Парижкото споразумение за климата, в което 195 страни се договориха за намаляване на въглеродните емисии и ограничаване на глобалното затопляне. Републиканският президент, който преди наричаше изменението на климата „измама“, въпреки многобройните доказателства на учените, заяви, че смята, че споразумението би навредило на американската икономика, без да предоставя осезаема полза.

Решението на Тръмп привлече гнева на редица световни лидери и шефове на бизнеси. Много от тях се безпокоят, че излизането от САЩ ще изложи на опасност планетата и населението на света.

Проучването е установило още, че американската общественост е крайно разделена по политически линии относно оттеглянето от глобалния пакт за климата. Повечето републиканци го подкрепят, а повечето демократи са против това решение.

Проучването показва също, че 50 процента от американците смятат, че глобалните температури ще се покачват по-бързо занапред в резултат на оттеглянето на САЩ от споразумението за климата. 64 на сто смятат, че отношенията на страната с други държави ще бъдат засегнати.

Обществеността е разделена и по въпроса за икономическото въздействие на решението. 41% смятат, че това ще укрепи икономиката, а 44% заявяват обратното.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*