Пиковите емисии на големите градове трябва да са през 2020 г.

Големите градове по света трябва да съсредоточат усилията си относно опазването на климата върху една цел – пиковите им емисии да са през 2020 г., а след това да започнат да спадат. Това е препоръката на нов доклад на мрежата C40 и водещата консултантска компания Arup.

Групата на градовете-лидери по опазване на климата „C40“ (C40 Cities Climate Leadership Group) включва 91 големи града по света с общо население над 650 милиона души. В партньорство с консултантската фирма Arup групата публикува доклад в четвъртък, в който се препоръчва градовете да се съсредоточат върху постигането на „най-високи емисии“ не по-късно от 2020 г. След това емисиите трябва да започнат да намаляват, като целта е да се свалят наполовина на база емисии на човек от населението. Това трябва да стане през следващото десетилетие. Градските власти трябва да се стремят да намалят парниковите емисии от средно пет тона на глава от населението до три тона CO2e на глава от населението в срок до 2030 г. Действията на градските власти през следващите четири години ще бъдат особено важни, ако светът иска да постигне целта си – да ограничи увеличението на глобалната температура под 1.5 градуса Целзий.

Докладът е озаглавен „Краен срок 2020: Как градовете ще свършат работата си“. Той предполага, че американските градове ще играят ключова роля за успеха или неуспеха на глобалните усилия за опазване на климата. Ако всички американски градове следват планове, каквито имат американските градове-членове на групата на C40, те биха могли да допринесат с повече от една трета за намаленията на емисиите, необходими за реализацията на ангажиментите на САЩ към Парижкия договор за климата.

Американските градове в C40 са Сиатъл, Портланд, Сан Франциско, Лос Анжелис, Чикаго, Хюстън, Ню Орлиънс, Бостън, Ню Йорк, Филаделфия, Вашингтон и Остин.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*