Рекордни количества зелена енергия са добавени към глобалната мрежа през 2016 г.

Светът продължава да изгражда нови ветроенергийни и слънчеви ферми с бързи темпове, въпреки забавянето на инвестициите в сектора. Това показват нови данни, публикувани от REN21.

Рекорден капацитет от 161 GW нови възобновяеми мощности е добавен към мрежата през 2016 г. Това е повишило глобалния ВЕИ капацитет с девет процента в сравнение с 2015 г. Постижението е факт въпреки 23-процентното намаление на инвестициите във ВЕИ за годината, при което в системи за зелена енергия са вложени 241,6 млрд. долара.
Данните са от Доклада за глобалното състояние на възобновяемите енергийни източници 2017 от неправителствената организация REN21 при ООН. Цифрите разкриват скоростта, с която разходите за чиста енергия продължават да спадат главоломно: неотдавнашните нови проекти за възобновяеми инсталации в Дания, Египет, Индия, Мексико, Перу и Обединените арабски емирства са достигнали етап, при който електроенергията от възобновяеми източници са договорени при цена от 0,05 щатски долара или по-малко – а това е доста под цените за енергията от изкопаеми горива или ядрени централи.

Съхранението на енергия също непрекъснато набира скорост. Модерни акумулаторни системи с капацитет 0.8GW са започнали да функционират миналата година.

Наред с позитивните новини за прогреса на ВЕИ сектора има и буреносни облаци на хоризонта, предупреждава докладът на REN21. През следващите години ще бъдат спешно необходими повече инвестиции в мрежова инфраструктура, за да се елиминира нуждата от големи замърсяващи резервни мощности.

С нарастването на дела на възобновяемите енергийни източници ще са необходими инвестиции в инфраструктура, както и нови инструменти за управление: интегрирани и взаимосвързани мрежи за пренос и разпределение, мерки за балансиране на търсенето и предлагането, обвързване на цели сектори – например интегриране на енергийните и транспортните мрежи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*