Зелен покрив пази тази вила в Гърция хладна през знойното лято

Този ваканционен дом в Гърция е покрит със зелен покрив, който предлага панорамна гледка към целия полуостров Пелопонес. Собствениците възложили на LASSA Architects да им проектират къща, която да активира периферията на парцела и да създаде „гледна точка“, която позволява на жителите да се любуват на околностите.

Вила „Ипсилон“ е с площ от около 150 квадратни метра и се изтяга насред маслинова гора в южната част на Пелопонес. Покривът е бетонен и е оформен в три ленти, които плавно се спускат към двора – всеки с различно изложение към слънцето. Под едната вежда на покрива започва басейн, който има формата на око, със съответната слънчева „палуба“ за плаж. Две други извити фасади обграждат потопен кът за сядане и главния вход към сградата.

„Дизайнът на бетонната обвивка и ориентацията на дворовете са такива, че се създава сянка в определени часове на деня“, казват архитектите. „Ние се интересуваме от идеята за интеграция на формата. Тоест, формата може да бъде резултат от припокриващи се и точни дизайнерски решения….. в този случай бетонната извита обвивка е структурна, нейните разделящи се оси специфични изгледи, а наклонената й форма я прави удобна за ходене – докато обхватът й е резултат от оптимизиране съобразно околната среда“.

Повечето елементи на конструкцията всъщност са сглобяеми. Това значително е намалило разходите за монтаж и времето за строителство. Архитектите са използвали машина с ЦПУ за производство на прототип на бетонната обвивка и разработването на крайната форма на къщата. В строежа са използвани метни материали, включително теракот и мрамор, типични за този културен и географски контекст.

Снимки: NAARO

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*