Европа готви нова схема за данъците за горива

Най-екологичните горива може би ще станат и най-евтини – ако сработят плановете на ЕС за пан-европейска данъчна схема за енергията, която също така ще помогне на правителствата да се справят с големи дългове, без да им се налага да вдигат данъците за работещите хора. Новината съобщи Ройтерс, позовавайки се на работен документ, попаднал в ръцете на редакторите.

В момента данъчните системи на отделните страни се различават, в някои случаи фрапиращо, в резултат на което се създават такива парадоксални модели на насърчаване чрез данъчни стимули, при които на практика се стимулират най-големите замърсители. Виждането на Европа е, че трябва да има единна данъчна среда, която да не дискриминира възобновяемите източници на енергия.

Данъчната система, за която се говори в работния документ, би трябвало да даде възможност на правителствата в страни като Италия, Гърция и Испания да намалят бюджетния си дефицит бързо, да намалят публичните задължения – – без да налагат „непопулярни“ данъци върху доходите.

Ако бъдат одобрени, новите правила могат да бъдат въведени в периода между 2013 и 2018 г. Ще бъдат поставени минимални данъчни прагове за всички източници – от въглищата до биодизела. Дали за фермерите ще има някакви изключения все още не е ясно – това е в процес на обсъждане.

Целта на новата данъчна схема не е да вдига данъците, а да ги реструктурира така, че да могат потребителите да се радват на облекчен данъчен режим, ако разходват енергията по-ефективно, обясни говорителят Емер Трейнор. Специални режими ще бъдат въведени при политиките за тежката индустрия, като например стоманата и химическата индустрия, които са изправени пред свирепа конкуренция от съперниците си отвъд океана, радващи се на способността да предложат по-ниски цени, защото замърсяват на воля и необезпокоявано. Специални мерки ще има и в помощ на бедните домакинства.

Данъците ще се състоят от два компонента. Първият ще е енергийна такса, която ще се базира на енергийното съдържание на горивото, а не на неговия обем. Вторият компонент ще е такса за отделяните емисии на въглероден двуокис. Спрягат се цени в диапазона от 4 до 30 евро на тон въглероден двуокис.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*