Oткриха опасни количества олово в спинери

Спинерите са хит – накъдето и да погледне човек, някой врътка в пръстите си спинер. Но еко-активистката Тамара Рубин неотдавна е тествала няколко такива джаджи и е открила в тях чудовищни количества олово и живак.

Рубин, която е независим защитник на превенцията на отравяния с олово, тествала три спинера, изпратени й от приятел, чрез XRF – уред, който „сканира“ по метод, подобен на спектрографията. Два от спинерите не съдържали олово. Третият обаче се оказал носител на много високи нива на олово и живак. След като разглобила спинера с LED светлини, Рубин установила, че в играчмката са налице 19 000 части на милион (ppm) олово и 1000 ppm живак.

Тези цифри са стряскащи, защото учените смятат, че 90 ppm безопасният праг за съдържание на олово в детските играчки, казва Рубин. Ала боята върху святкащия спинер съдържала доста повече: 334 ppm олово и 155 ppm живак. Небоядисалната метална основа пък съдържала 1562 ppm живак и 2452 ppm олово.

Рубин се впечатлила от откритието си и като следваща стъпка взела за проба още няколко спинера. В един от тях, закупен за 31 долара, измерила 42 800 ppm олово.

Изследователката отбелязва, че обикновените потребители нямат достъп до XRF инструменти, защото те струват от порядъка на около 50 000 долара. Затова те няма как да измерят нивата на опасните метали и да знаят дали новите „тамагочита“ не са опасни за децата.

В имейл с коментар относно резултатите от изследванията си Рубин казва, че е много загрижена заради високите нива на олово, открити при въпросния случаен тест, тъй като играчките са много популярни. Препоръката й е да се избягват.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*