Индия реши: до 2030 г. по пътищата трябва да има само електрически коли

Индия предприема решителни и завидно големи крачки, за да избегне мрачната си слава на една от най-замърсените страни на Земята. Правителството окончателно взе решение – в страната ще се продават само електрически автомобили след само 13 години.

Ако дизеловите и бензиновите автомобили намалеят по улиците на Индия, страната може да намали опасните нива на замърсяване на въздуха, които водят до смъртта на 1,2 милиона души годишно. Министърът на енергетиката Пийш Гоял обяви, че Индия ще подкрепи финансово тази стъпка през първите две до три години. След това производството на електрически автомобили вече ще бъде „задвижвано от търсенето, а не от субсидията“.

Този ход, за който се говореше известно време, бе посрещнат с фанфари от еколозите и, разбира се, с много притеснение от петролната индустрия. Индия е третият по големина вносител на петрол в света – всяка година там се изразходват 150 милиарда долара за петрол. Преминаването към електрически автомобили може да спести на страната 60 млрд. долара.

Гоял, който представи плана на правителството по време на Годишната сесия на Конфедерацията на индийската индустрия 2017 в Ню Делхи, заяви, че кабинетът ще инвестира в зарядна инфраструктурата, започвайки с големите градски райони като Делхи. Заложени са и методи като например изграждането на станции за смяна на батериите – „така че автомобилите да не трябва да чакат зареждането на батериите“. Това ще направи електромобилите много по-лесни за използване. „Електрическите коли ще могат да спрат, да да сменят батериите си за минута и да тръгнат веднага. И това ще отнема по-малко време, отколкото е необходимо, за да сипете бензин в колата си,“ каза Гоял.

Преходът към електрически автомобили ще помогне на страната да намали и емисиите на парникови газове. Изчисленията показват, че въглеродните емисии на Индия могат да намалеят с 37% до 2030 г. чрез преминаването към електрически автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*