Тръмп всъщност иска да построи граничната стена от… слънчеви панели

Измежду всички луди концепции, които хората са измислили по повод „граничната стена“ на Тръмп (идеята за стена между САЩ и Мексико), собственият дизайн на Тръмп може би е най-изненадващата. Главният отричащ климатичните промени наскоро представи пред републиканците от Конгреса идеята за изграждане на граничната стена от…. възобновяеми енергийни източници. Идеята му е тя да е покрита от слънчеви фотоволтаични панели. Според Тръмп, бариерата ще бъде изградена от „красиви структури“, които ще платят за себе си.

Когато Тръмп „извади“ САЩ от Парижкото споразумение за климата, той заяви, че все пак по някакъв начин страната ще продължи да бъде най-зелената в света. Според Axios, Тръмп възнамерява да постигне това, като предложи граничната стена да генерира чиста енергия. Електричеството, което структурата ще произвежда, на практика ще изплати собственото й изграждане.

Тръмп описва стената като 15-метрова структура, покрита със слънчеви панели. Реално една соларна стена по южната граница на САЩ би поставила много логистични предизвикателства, но – по думите на експерти – не е невъзможно тя да се изгради по този начин.

Мнозина са на мнение, че макар тази най-нова интерпретация на темата за граничната срена да е интересна, това всъщност е просто отвличане на вниманието от най-важната тема – дали изобщо трябва да има стена. Все пак е радостно да се види, че Тръмп смята, че слънчевата енергия е жизнеспособна и рентабилна технология за държавни проекти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*