Соларни системи за домакинствата – потенциално решение на енергийната бедност

Домакинствата играят все по-важна роля при навлизането на възобновяемите енергийни източници, а домашните ВЕИ инсталации могат да се окажат най-разумното решение на т. нар. енергийна бедност. В някои някои страни вече се тества социалното подпомагане на граждани за изграждането на соларни панели в домовете им вместо финансирането за „конвенционални“ енергийни системи. Това стана ясно по време на конференцията „Енергийни граждани в Европа – къде сме ние?“, организирана на 6 юни от „Грийнпийс“ – България, Българската соларна асоциация, Асоциация „Активни потребители“, Център за енергийни решения.

„Енергийни граждани“ – така у нас наричат домакинства и фирми, които едновременно генерират и използват енергия. Те разполагат с малки локални системи за добив на енергия, например фотоволтаични панели на покрива. От тях произвеждат електричество, което използват, а излишъкът се продава на електроразпределителните дружества. В същото време тези лица са постоянно свързани към мрежата и използват енергия от нея, когато собствената им е недостатъчна. В случая е характерно това, че тези лица са едновременно и потребители, и производители на енергия. В англоезичния свят понятието е известно като „prosumer” – комбинация от „producer” – производител, и “consumer” – потребител.

Използването на соларни панели и други възобновяеми енергийни източници от домакинствата има както екологичен, така и значим социален ефект, тъй като то води до значително понижаване на сметките за електроенергия. В Гърция например вече се тества предоставянето на соларни инсталации вместо социални помощи, разказа Такис Григориу, представител на „Грийнпийс“ – Гърция. Моделът е много по-устойчив от ежегодното предоставяне на финансови средства, защото с еднократна инвестиция решава енергийните проблеми на уязвимите групи в дългосрочен план. В допълнение към това се дава възможност на тези хора да възвърнат достойнството си и да не разчитат на финансови средства за отопление, например, от другаде.

„Практиката в редица държави показва, че използването на соларни панели от домакинствата има ползи както за околната среда, така и за икономиката, и обществото като цяло. Това е ситуация, от която печелят всички и ние се надяваме българските институции да осъзнаят ползите от този модел за обществото и за планетата ни и да подкрепят неговото навлизане“ – посочва Меглена Антонова, част от екипа на „Грийнпийс“- България.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*