Калифорния и Китай създават институт за изменението на климата

Щатът Калифорния и китайският университет Цинхуа ще създадат американско-китайски Институт за изменението на климата, в който ще си сътрудничат в областта на технологиите и научните изследвания в борбата срещу глобалното затопляне.

Решението на президента Доналд Тръм да „изтегли“ Съединените щати от Парижкото споразумение за климата породи опасения, че съвместните инициативи на двете страни, които са най-големи източници на парникови газове в света, ще бъдат застрашени. Калифорния обаче обеща да засили сътрудничеството си с Китай в тази област. Щатът обяви във вторник, че ще работи с китайското министерство на науката по редица технологии за чиста енергия.

Новият институт бе открит на събитие в Цинхуа с участието на калифорнийския губернатор Джери Браун, който бе в Пекин тази седмица, за да обсъди задълбочаването на сътрудничеството с Китай по въпросите на климата и чистите технологии. Той определи оттеглянето на Тръмп от Парижкото споразумение като „лудост“.

Институтът ще се фокусира не само върху технологичните иновации, но и върху политиките и стратегиите за борба с изменението на климата, заяви пред Ройтерс Яо Цианг, директор на Лабораторията за нисковъглеродна енергия на Цинхуа.

В портфолиото на съвместния институт фигурират и някои технологични насоки, за които съществуват доста спорове сред еколозите по свете. Такива са системите за улавяне и съхранение на виглерод, както и така наречените „чисти въглища“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*