Хавай прие закон за изпълнение на целите от Парижкото споразумение

Хавай се превърна в първия щат в САЩ, който прие закон, с който се ангажира да приведе своите екологични стандарти в синхрон с целите от Парижкия договор за климата. Това стана по-малко от седмица след като президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттегли от глобалното споразумение.

Губернаторът на Хавай Давид Идж подписа законопроекта във вторник. Законът изисква държавни служители да планират мерки за борба с изменението на климата, привеждайки дейностите в щата в съответствие със стандартите и целите на Парижкия пакт, според Скот Глен, съветник на губернатора по въпросите на околната среда.

„Хората идват на Хавай, за да се наслаждават на околната среда“, каза Глен. „Когато промените в климата заплашват нашите рифове и застрашават нашето време … тогава това заплашва и нашата икономика“.

Въпреки че Хавай вече имат силно екологично законодателство, новият норматив е първият, който директно се позовава на стандартите на Парижкото споразумение, каза Глен Андерсън, който проследява въпросите на енергетиката и климата на „Националната конференция на щатските законодателства“.

Наред с извеждането на опазването на климата като приоритет за щата, законопроектът създава и държавна комисия, посветена на изучаването на изменението на климата. Той залага създаването на подробни планове за реакция както към покачването на морското равнище, така и към изменението на климата като цяло, позовавайки се на плановете от Парижкото споразумение.

Това не е първият подобен ход на щат от САЩ. Губернаторите на Вашингтон, Калифорния и Ню Йорк обявиха създаването на „алианс за климата“ в отговор на решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение. Алиансът обединява щати, които остават ангажирани с постигането на целите от Париж.

Учени от Хавайския университет пък заявиха през април, че покачването на морското равнище, причинено от глобалното затопляне, ще доведе до състояние, при което ниско разположените райони в страната ще се наводняват дузина пъти всяка година до 2050 г. Изменението на климата ще увеличи риска от опасни взаимодействия между тропическите бури и сезонните приливи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*