Франция иска да примами чуждестранни специалисти по климатичните промени

Президентството на Франция обяви създаването на нов уебсайт, който има за задача да привлече учени, инженери и предприемачи от цял свят – специалисти от области, свързани с климатичните промени и опазването на природата. Те са добре дошли във Франция след решението на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от глобалния договор за борба с изменението на климата.

Сайтът се нарича „Да направим нашата планета велика отново“, във френския национален домейн – makeourplanetgreatagain.fr. Видимо той стъпва на фразата, създадена от Макрон в отговор на лозунга на Тръмп за „велика Америка“. Сайтът бе пуснат само седмица след речта на президента Емануел Макрон, с която той критикува решението на Доналд Тръмп да напусне Парижкото споразумение за изменението на климата, подписано през декември 2015 г.

Уебсайтът е на английски език. Той позволява на учители, бизнесмени и НПО да намерят съответните данни за контакт, за да се установят във Франция.

Световната общност възприе появата на интернет-страницата като по-агресивен подход от страна на Франция за възползавне от новата, изолационистка политика на Съединените щати.

„Светът се променя“, обяви говорител на френския президент по повод новия сайт. „Привлекателността е относително нещо. САЩ бяха привлекателни преди, но може би утре ще са по-малко привлекателни, а ние ще сме повече“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*