Бурното време в Европа тласна възобновяемите енергийни източници до нови рекорди

Времето не е особено приятно напоследък – из цяла Европа. Разбира се, слънцето се показва сегиз-тогиз, но проливните валежи и необичайно силните ветрове правят престоя на открито „екстремен“. И макар че това навярно е провалило не един и два пикника сред природата, вечери на открито и тук-там някой малък футболен мач, все пак има и позитивни ефекти: нови рекорди в сектора на възобновяемите енергийни източници.

В резултат на климатичните условия в сряда, според BBC, Великобритания е генерирала повече енергия от възобновяеми източници, отколкото от газ и въглища – за първи път. Страната инвестира сериозно във вятърната енергия през последните години. В крайна сметка именно на вятъра се пада 10% от генерираната онзи ден енергия на Острова. Когато към това се добави енергията от слънце, от вода и от биомаса, се оказва, че 50,7% от търсенето е покрито от екологично чиста енергия.

Възобновяемите енергийни източници са осигурили и две трети от енергийните нужди на Германия в сряда, по данни на Bloomberg. Наред с това в малките часове на четвъртък вятърната енергия е покрила 137% от националното търсене в Дания.

Без съмнение последното ни кара да се замислим за проблем, пред който са изправени възобновяемите източници по цял свят: когато вятърът духа, производството на чиста енергия е страхотно, но когато вятърът спре, енергия няма. Аналогично е положението при слънчевите системи. И тъй като в момента няма много комунални устройства за съхранение на енергия, които биха могли да съхраняват електроенергия по време на свръхпроизводство, то все още няма изгледи за скорошно справяне с непостоянния характер на повечето екологични източници на енергия.

И все пак тенденцията е неоспорима: все повече и повече от енергийните потребности на Европа се задоволяват от възобновяемите енергийни източници. И това, изглежда, ще продължи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*