Вятърни турбини, вдъхновени от морското конче, са с 35% по-ефективни

Вятърната енегия осигурява вече около четири процента от енергията на Земята, но петима френски изследователи наскоро се вдъхновиха от природата, за да направят ветрогенераторите още по-добри. Следвайки модела на крилата на морското конче, учените са открили, че гъвкавите витла на вятърните турбини правят ветрогенераторите много по-ефективни. Новият дизайн може да “заобиколи” ограниченията на съвременните вятърни турбини и да направи вятърната енергия още по-достъпна.

Скоростта на вятъра влияе много върху функционирането на вятърната турбина. Ако вятърът е твърде бавен, турбината няма да се върти и да генерира енергия. Ако вятърът е твърде бърз, може да повреди турбината. Ъгълът също има значение – вятърът трябва да достига до витлата под правилния ъгъл, за да осигури правилното количество въртящ момент към генератора, според Science. Новите изследвания на учените от Сорбонския университет и Националната висша учебна асоциация по изкуствата са се справили с тези проблеми посредством гъвкави витла, подобни на крилата на насекомите.

Изследователите са създали прототипи с обикновени твърди витла, с леко гъвкави турбинни перки и с много гъвкави лопатки. Последният дизайн се оказал прекалено “мекушав”. Средно гъвкавите витла обаче показали, че превъзхождат твърдите, като предлагат до 35% повече енергия. Те също така работят при по-слаб вятър и не са толкова податливи на щети при силни ветрове.

Списанието „Proceedings of the Royal Society A“ публикува изследването онлайн през февруари. Работата на учените обаче все още не е свършена: сега те трябва да търсят подходящия материал за витлата, който да е “гъвкав, но не прекалено гъвкав”, според водещия автор Винсънт Коне – за да увеличат резултатите.

“Механиката на флуидите и физиката правят това решение много смислено,”казва Инженерът Осфо Бейен Държавния университет в Сан Диего, който не е участвал в изследването. “Няма причина да не можем да правим меки витла, които да се адаптират към условията на вятъра”.

1 коментар

  1. Предполагам, че става дума за водно конче(насекомо), а не за морско конче (риба).

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*