Как промените в климата ще изменят околната среда след 100 години

Чудите ли се какво означава оттеглянето на президента Доналд Тръмп от Парижкото споразумение? Ето някои прогнози как промените в климата ще променят нашата планета през следващия век. От покачването на морското равнище до разтопените ледове на Арктика и избелелите коралови рифове – Земята, която ще оставим на внуците си, ще е едно много различно място.

Директорът на института за космически изследвания „Годард“ при НАСА – Гавин Шмид наскоро заяви пред Business Insider, че човечеството не може да спре глобалното затопляне. То вече е на ход – и ще продължи, дори и ако ограничим всички въглеродни емисии още утре. Но Шмид казва, че е възможно да забавим промените в климата, за да се адаптираме по-добре към променящия се свят. Business Insider е разровил няколко източника, за да проучи как може да изглежда нашият свят след 100 години – ако нациите по света се придържат към Парижкото споразумение.

Ще има повече температурни аномалии. Това са ситуациите, когато определена температура е извън нормалната температура за дадения регион. Лятото в Гренландия ще бъде изцяло „освободено от леда“ до 2050 г. Тропическите лета ще имат 50% повече екстремни температурни дни – пак до 2050 г. Водните ресурси ще бъдат намалени. Тежките засушавания ще се случват все по-често.

Повишаването на морското равнище ще промени живота на много крайбрежни страни. Неочакваните срутвания на ледниците могат радикално да променят морското равнище. Океаните могат да се вдигнат с до метър до 2100 г. Това би могло да принуди около четири милиона души да се изселят от домовете си – и да мигрират – дори и в най-добрите сценарии.

В същото време океаните ще се затоплят, тъй като абсорбират въглеродния диоксид, и ще се вкислят. Това заплашва коралови рифове – почти всички тропически рифове ще бъдат засегнати. Половината от тези тропически коралови рифове са под заплаха дори и при най-оптимистичния сценарий.

Шмид заяви, че през 2100 г. Земята може да бъде между „малко по-топла от днес“ и „много по-топла от днес“. Сега имаме възможност да ограничим емисиите и да забавим изменението на климата чрез решения като възобновяемата енергия, подобрената енергийна ефективност. Но е важно да не чакаме, а да предприемем действия час по-скоро.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*