Чешки дом от 16-ти век е превърнат в къща за гости, пропита с история

ORA architects са превърнали един изоставен дом от 16-ти век в бившия еврейски квартал Микулов, Чехия, в красива къща за гости и резиденция „Щайнхаус“. Построена през чешкия възрожденски период, старата къща е била увреждана, възстановявана и преобразяваа многократно в продължение на стотици години. Архитектите внимателно са „обелили“ различните слоеве в дома, откривайки неочаквани архитектурни елементи.

При модернизирането на стария дом архитектите се постарали да запазят колкото се може повече от оригиналните детайли като например старите мазилки и каменните стъпала. С надежда да запазят тези исторически особености – много от които продължили неочаквано да се появят в процеса на работата – архитектите решили да оставят видни тези детайли при реновирането, за да се запази сградата възможно най-близка до оригинала. Старите и новите функции са слети в едно, като всяка стая има уникален характер.

Много от материалите, например дървени греди и тухли, са „спасени“ и са използвани отново, включително като плочки и за мебели.

Извитият таван на избата под дома също е съживена.

Надземните стени са боядисани в бяло, за да отразяват светлината и дават на сградата усещане за простор и широта.

„Натъкнахме се на „торта“, казват архитектите. „Колкото повече отделни слоеве, пространства и изненадващи обстоятелства разкривахме, толкова повече промени и трябваше да направим в своя проект. Това всъщност продължи до края на реализацията“.

   

Снимки: Якуб Скокан, Мартин Тюма / BoysPlayNice

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*