Офисите “Отунба” с естествено охлаждане имат малък отпечатък, но голямо социално въздействие

Тази не-скъпа офис-сграда сграда в Лагос, Нигерия, може лесно – а и по достъпен начин – да бъде репликирана навсякъде по света. Със своя минимален отпечатък върху природата и широко обществено пространство, тя има дизайн, който позволява висока производителност на работата, като същевременно създава чувство за общност. Иновативното пространство от Domaine Public Architects се базира на принципите на пасивната къща, включително естествена вентилация и умно използване на растителността, за да се сведе до минимум използването на енергия.

Достъпността и възможността за възпроизвеждане са основните две идеи, които стоят зад концепцията на офисите “Отунба” – прототип на офис-сграда, която е евтина и може да бъде изградена навсякъде. Сградата има ниско въздействие върху околната среда, като свежда до минимум своя отпечатък.

Проектът използва принципите на пасивната къща за постигане на висока енергийна ефективност. Ориентацията на сградата осигурява естествено засенчване. Двойният слой растителност, гъвкавите жалузи и естествената вентилация намаляват зависимостта от охладителни системи. Концепцията, която понастоящем е в процес на изграждане, получи препоръките от журито на наградите AR Future Projects Awards в категорията „Офиси“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*