Музикален център в Париж е обвит с ротационно слънчево “платно”

...

Архитектите Шигеру Бан и Жан де Гастинес са обединили креативността си, за да създадат зашеметяващия, захранван със слънчева енергия “Сена Музикал” – музикален център, разположен на остров Сегуин в Париж. Блестящият стъклен “глобус” е оформен с рамки от дърво, а екстериорът е обвит с огромо соларно „платно“ от слънчеви панели, което се върти около сградата, за да следва слънцето.

Разположен в предградието Болон-Билакнор в Париж, градският проект е част от Островния план на остров Сегуин, дело на Жан Новел. Многофункционалната сграда включва концертна зала с капацитет 4 000 души, зала за класическа музика с капацитет 1150 места, както и различни зали за репетиции и записи.

Освен това музикалният център е заобиколен от изобилно зелено пространство за посетители и практикуващи музиканти.

Въпреки че екстериорът е обвит в стъклени панели, това не означава, че любителят на дървесината Шигеру Бан е зарязал своя любим зелен строителен материал. Шестоъгълният глобус, който има покрив с кошери, е изработен именно от дървен материал.

Въпреки това звездата на дизайна е несъмнено масивното соларно “платно”, изработено от слънчеви панели. „Платното“ се върти постоянно, следвайки пътя на слънцето, за да осигури на сградата оптимална слънчева енергия през целия ден. Големият покрив действа и като слънчев щит за голямото фоайе на сградата, което е цялото стъклено.

Говорител на Shigeru Ban Architects обясни, че дизайнът на сградата е внимателно изработен така, че да се впише в градоустройствения план на Нувел за квартала – с надеждата да се превърне в екологична забележителност на развиващия се район. “Това екологично платно в крайна сметка ще стане новата забележителност за комплекса. Очаква се той да стане нов символ – част от западната порта на Париж”.

Снимки: Luc Boegly & Sergio Grazia

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*