Ню Орлийнс: от битка с водата към прегръдка с водата

Зелената инфраструктура може да помогне на градовете да се справят с бедствията, които произтiчат от изменящия се климат на планетата. Пример за такъв преход дава Ню Орлийнс, който след десетилетие на битки с водата реши да „прегърне“ водата и да не се бори с нея.

Защо Ню Орлийнс не е кто Амстердам? Това се питали в Ню Орлиънс преди десетилетие. И не, не са се чудели как да направят така, щото всяка доставка в града да става на колело или да превърнат всяка улица във wело-алея. Вместо това се чудели как да се справят водата по начина, по който го правят ве Амстердам.

Почти откакто съществува, от около 300 години, Ню Орлиънс води битка срещу водите, които го заобикалят, и дъждовете, които се изливат върху града. Но подходът на „изпомпване до сухо“ работи само до едно време. След урагана Катрина градската управа стига до извода, че не може повече да се бори с водата – трябва да направи нещо друго. Решава да се справя с изменението на климата чрез инвестиции в „сива“ инфраструктура – помпи, ливади и канализационни системи.

Днес, с помощта на безвъзмездна помощ в размер на 141 млн. долара и ръководена от амбициозен план за водните ресурси, градската управа на Ню Орлийнс прегръща зелената инфраструктура като начин за намаляване на водния отток и „презареждане“ на водоносните хоризонти (изчерпването на подземните води причинява потъване на града). Алеите и паркингите из града са поккрити с чакъл. Тротоарите са обградени с „дъждовни градини“. Празните пространства са превърнати в градини, готови да поемат огромните количества вода при проливен дъжд, съхранявайки и забавяйки водния отток.

Всичко това е зелена инфраструктура, която не е самоцелна – а е начин за постигане на устойчивост в условията на изменящия се климат на планетата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*