Човеците изменят геологията на планетата от векове

Израелски изследователи твърдят, че са определили първата трайна геоложка промяна, сторена от човечеството – момента, в който хората за първи път са изменили геологията на планетата. Учените са идентифицирали набор от ерозионни процеси, които са се случли преди 11 500 години – в басейна на Мъртво море. Откритието е намек за това, което вече стана прието да се нарича „антропоцен“ – геоложка епоха, в която характеристиките на планетата се определят от вида Homo sapiens.

Доказателствата идват от Проекта за сондиране в Мъртво море, който анализира седиментния „регистър“ (данни, които се установяват от наслояването на утайките) от последните 220 000 години. Учените са установили, че темпът на ерозията в басейна на Мъртво море по време на неолита са доста по-различни от известните тектонски и климатични режими, характерни за разглеждания период. „Човешкото въздействие върху природната среда сега застрашава цялата планета“, каза Шмуел Марко от университетското училище по геология в Тел Авив.

Голямата промяна – земеделието

„От ключово значение е да разберем тези фундаментални процеси. Нашето откритие дава количествена оценка за началото на значителното човешко въздействие върху геологията и екосистемите на Земята“.

Археолозите знаят от повече от век, че човешката цивилизация започва преди около 12 000 години в „Полумесеца на плодовитостта“ във времето около края на последната ледникова епоха. Тогавашното общвество на ловци и събирачи от каменната ера започват да одомашнява животни, да култивира зърна, да засажда плодни дървета и лозя. След това започвяат да се строят първите малки селища. Така се стига в крайна сметка и до големите древни градове.

„Естествената растителност е заменена от култивирани култури; животните са одомашнени; пашата намалява естественото растително покритие; обезлесяването осигурява повече пространство за паша“, разказа професор Марко. „Всичко това довежда до засилена ерозия на повърхността и увеличаване на седиментацията – това е, което открихме в основната проба от Мъртво море“.

Човешкият отпечатък

Учените съобщават в списанието „Global and Planetary Change“, че са установили трикратно увеличение на финия пясък, пренесен в Мъртво море от сезонните наводнения. Това говори за промените в резултат на човешката дейност. Те съвпадат с „експоненциалния растеж на човечеството през последните 11 000 години“.

100-те века след края на последната ледникова епоха са известни като Холоцен. Геолозите твърдят, че промяната, породена от човека, е променила толкова много Земята, че е оправдано въвеждането на ново име: нова епоха, наречена Антропоцен. Наред с обезлесяването и ерозията тук се появява и горенето на изкопаемите горива – с такава скорост, че може да затопли планетата до нива, които не се наблюдавани от милиони години. По този начин човеците са променили климата на планетата толкова драматично, че „няма опасност от връщането на ледените епохи“. Това, което човеците са построили, създали и унищожили е в такъв мащаб, е създало нов геоложки слой в историята, който ще остане като постоянен белег от човешкото съществуване дори дълго след като Homo sapiens изчезне.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*