Промените в климата ще направят градовете с 8°C по-горещи до 2100 г.

Промените в климата повишават температурите навсякъде по света, но въздействието им може да бъде значително по-лошо в големите градове, отколкото където и да е другаде. Изследователи казват, че ефектът от градските „топлинни острови“ в градовете – в комбинация с общото затопляне на света – може да увеличи температурите с осем градуса по Целзий до края на 21 век.

Ефектът на градския топлинен остров се появява в градовете, където тъмните покриви на сградите, черният асфалт и бетонните настилки концентрират топлината на слънчевото греене през лятото и се „напичат“ неимоверно. Това води до о нагряване на цялата атмосфера в града. На свой ред това сгорещява цялата среда в града. Ситуацията се влошава от работата на двигателите на автмобилите с ДВГ, работата на климатици и т.н. В крайна сметка температурата на средата в града се оказва с няколко градуса по-висока от тази на околната среда извън града.

Трима изследователи, ръководени от Франсиско Естрада от Автономния национален университет на Мексико и Института по екологични изследвания, предвиждат, че градските температури ще се повишат с около пет градуса по Целзий поради изменението на климата, а с още два или три градуса Целзий заради нагряването на асфалта и бетона в градската среда. Тези повишени температури могат да повлияят много зле на човешкото здраве. Освен това те ще доведат до неимоверно натоварване на градските ресурси.

Много се говори за изменението на климата и за мерките за адаптация към него, но в големите градове все още рядко се обръща внимание на темата за топлинните острови. Изследователите обаче са анализирали съчетанието от двете, за да определят икономическите разходи, свързани с изменението на климата. Те са се опитали и да очертаят и най-оптимистичните и най-песимистичните възможни сценарии. Резултатите не са хубави: градовете, които са най-силно засегнати, могат да загубят една десета от БВП до 2100 г.

Градовете са мястото, където живее над половината от населението на Земята. Те генерират над 60% от глобалните въглеродни емисии от изгарянето на изкопаеми горива.

Затова е от огромно значение, ч температурите в тях ще се повишат с осем градуса за по-малко от век. Промяната ще подтиква все повече хора да монтират климатизиращи системи, което натоварва електропреносните мрежи и още повече засилва ефекта на „топлинния остров“. Консумацията на водните ресурси ще се покачва. Продуктивността на работещите хора пък ще намалява – особено на тези, чиято работа се случва на открито. Здравната система ще бъде натоварена изключително – нарастващите жеги означават все повече случаи на припадъци, обостряне на сърдечно-съдови проблеми и дори смъртни случаи.

Всичко това ще коства на градовете неимоверно много. Затова, според учените, е важно още сега градските власти да вземат мерки за предотвратяване на ефекта на топлинния остров.

 


Още по темата:

Зелените сградни обвивки тушират ефекта на топлинния остров в градовете

Устойчивостта в градовете започва с това: колата да спре да е цар!

През 2085 г. повечето градове ще са твърде знойни, за да са домакин на Олимпиада

Неизползвани източници на геотермална енергия спят под градовете

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*