1,15 до 2,41 млн. тона пластмаса попадат в океана през реките ежегодно

Много се говори за огромните количества пластмасови отпадъци в океана, но някой някога питал ли се е как попадат там тези боклуци? Инициативата „The Ocean Cleanup” наскоро се опита да разбере. Те направиха „първата по рода си оценка на пластмасовите отпадци от реките“, а резултатите са шокиращи: между 1,15 и 2,41 милиона тона пластмаса попадат всяка година в океана през реките! За инициаторите на голямата кампания за почистване на водите познаването на произхода на боклука е важно, защото ще им помогне да разположат по-добре масивите си за почистване.

Учените отдавна знаят, че реките внасят пластмаса в океаните, но никой досега не е изследвал количествено колко точно отпадък попада в синята морска шир през реките – или колко точно „допринася“ всяка река. За да отговори на такива въпроси, изследователят Лоран Лебретън от „The Ocean Cleanup” е разработил модел на база данни с информация за управлението на отпадъците, гъстотата на населението, язовирите, хидрографията и топографията. Изследователите от „The Ocean Cleanup“ са установили, че от общо 40 760 реки, 20 допринасят за две трети от пластмасовите отпадъци, които попадат в океана.

Пластмасата нахлува в океана най-много във времевия интервал от май до октомври: три четвърти от освободената пластмаса попада в океанските води точно тогава.

„The Ocean Cleanup“ са създали и интерактивна карта, която визуализира проблема. Картата дори казва на потребителя колко килограма пластмаса са попаднали в океана само за времето, докато той гледа картата.

Основателят на „The Ocean Cleanup“ и главен изпълнителен директор Боян Слат казва, че макар инициативата му да е набрала много популярност, нейният успех зависи от това правителствата да ускорят своите дейности по намаляване на количествата отпадъци, които се озовават във водите.

Списанието „Nature Communications“ публикува проучването онлайн. То е реализирано от четирима изследователи от „The Ocean Cleanup“ заедно с един учен от Държавния университет в Северна Каролина и експерт от HKV Consultants в Холандия.

Графики: The Ocean Cleanup

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*