9 от най-големите световни риболовни компании се споразумяха да опазват океаните

Световните океани са в беда и девет от най-големите риболовни фирми в света наскоро взеха невиждано досега решение да помогнат. Те се обединиха в доброволна инициатива за борба с проблемите на океаните като прекомерния риболов, който бързо изчерпва рибните запаси по света. Компаниите ще се борят и със замърсяването на водите и използването на робски труд в риболова.

Инициативата, наречена „SeaBOS“ (съкращение, което в превод означава „Бизнесите с морски стоки в служба на океаните“) се подкрепя от Центъра за устойчивост в Стокхолм. Компаниите в пакта се ангажираха да увеличат прозрачността на дейностите си, за да намалят незаконния риболов във веригата за доставки, както и да не продават продукти, добивани чрез робски труд.

Ангажиментът, формулиран в документ с 10 клаузи, насочва вниманието към Цел 14 от целите н ООН за устойчивото развитие, а  именно „опазване и устойчиво използване на океаните, моретата и морските ресурси“. Компаниите обещават да подобрят проследяемостта на улова, да намалят нелегалния риболов и да сведат до минимум използването на антибиотици. Фирмите ще се съсредоточат и върху намаляването на замърсяването с пластмаса в океаните и парниковите газове.

Изданието „The Guardian“ съобщи, че за първи път компании от САЩ, Европа и Азия са се събрали заедно, за да работят дружно за постигането на такива мащабни цели.

„Устойчивите морски екосистеми ще бъдат от съществено значение за изхранването на нарастващо население, но океаните са изложени на риск,“ обясни директорът на научния център за устойчивост в Стокхолм Хенрик Остърбьом. „Морските дарове съставляват 20% от световния прием на животински протеини“.

Сред деветте компании са двете най-големи фирми (по приходи) – Maruha Nichiro Corporation и Nippon Suisan Kaisha. Двете най-големи компании за сьомга, двете най-големи компании за риба-тон и двете най-големи компании за храни за моркси животни също подписаха споразумението, според съобщение на Стокхолмския център за устойчивост. Организацията е инициирала разговора, поканвайки 13 корпорации, които контролират 11-16% от морския улов по света и 40% от ценните видове.

Според „The Guardian“, около половината от световния улов на риба идва от незаконен риболов – става дума за рибари, които влизат нелегално във водите, използват незаконни съоръжения или хващат повече риба, отколкото им е разрешено. Понякога ловят и застрашени видове риба.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*