Соларният пазар в САЩ добавил 2 GW фотоволтаици през първата четвърт на 2017

След бързия растеж на фотоволтаичната индустрия през 2016 г., американският пазар на слънчева енергия е добавил 2 044 мегавата нови соларни мощности през първото тримесечие на 2017 г. Тъй като инсталациите се увеличават, цените продължават да спадат, достигайки до нови минимални стойности: за първи път цените при комуналните фотоволтаични системи са спаднали под 1 долар на ват, според GTM Research и най-актуалния им доклад за соларната енергия в САЩ.

Първата четвърт на годината е шестото поредно тримесечие, в което в САЩ са инсталирани повече от два гигавата фотоволтаични системи (PV) и повече от един гигават фотоволтични системи от комунален мащаб. Очаква се жилищният и нежилищният пазар на PV инсталации да отблележат ръст на годишна база, въпреки че тримесечните стойности говорят за лек спад спрямо миналогодишните темпове.

Ето ги основните изводи от доклада:

  • През Q1 2017 г. пазарът в САЩ е инсталирал 2 044 MWdc фотоволтаични системи
  • През първото тримесечие слънчевата енергия вече е вторият по големина източник на нови електрогенериращи мощности, включени в мрежата (номер 1 остава природният газ)
  • Калифорния все още е най-големият щатски пазар за жилищни PV, въпреки че намаленията на изкупните цени в щата е основният двигател на спада на този сегмент с цели 17% спрямо първото тримесечие на 2016 г.
  • Общностните соларни проекти продължават да са „лъч светлина“ зв сферата на не-жилищните инсталации; внедряванията от този вид са най-много в Минесота, което е помогнало на на сегмента да нарасне с повече от 30% през първото тримесечие
  • Цените продължават да спадат във всички пазарни сегменти, като системите от комунален клас са паднали за първи път под бариерата от 1 долар на ват.
  • GTM Research прогнозира, че още 12,6 GWdc нови фотоволтаични инсталации ще се включат в мрежата през 2017 г.
  • Очаква се общият инсталиран слънчев PV капацитет в САЩ да се утрои през следващите пет години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*