София тества сензори за обема на отпадъците в смето-контейнери

Сензорна система, която следи в реално време какъв е обемът на отпадъците в контейнерите за смет, се тества на Женския пазар в София. Тя установява кога подземните контейнери за боклук са пълни, след което подава сигнал за извозването им.

Системата е поставена експериментално, а чрез нея се спестяват близо 20% от разходите за сметоизвозване. Три пъти на ден системата, която е вградена в подземните контейнери, изпраща данни колко е запълнен всеки един от тях – нещо, което обичайно е трудно за проверка.

Софтуерът може да бъде използван и от гражданите, а чрез него те могат да изпращат и сигнали, ако контейнерът не е в изправност. Заради положителните резултати, системата се тества и при наземните контейнери.

„Идеята е да имаме своевременна информация – както ние, така и фирмите, които се занимават със сметоизвозването – за да може от една страна да се оптимизират тези транспортни разходи, а от друга страна да се подава сигнал, за да може да сме по-бързи, когато тези контейнери вече са пълни“, каза Йоана Христова, заместник-кмет на София по направление екология.

 


Още по темата:

Автоматизирани хай-тек контейнери ще борят проблема с боклука в Абу Даби

Столичани ще плащат със здравето си, ако Топлофикация гори боклуците на града

Проучване: разделното събиране на хранителни отпадъци намалява разходите

Как Любляна се отказа да изгаря отпадъците си

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*