Жертва на замърсяването в Париж съди Франция за лошия въздух

Жена от Париж даде на съд държавата, защото не е защитила здравето на хората от последиците от замърсяването на въздуха. 56-годишната Клотид Нонес, учителка по йога, казва, че живее в столицата от 30 години и е забелязала, че нейното здраве се влошава. То обаче станало по-лошо от всякога, когато замърсяването на въздуха в Париж достигна рекордни нива през декември миналата година. Нейният адвокат казва, че замърсяването на въздуха причинява 48 000 смъртни случая годишно във Франция.

„Ние пращаме държавата в съда, защото смятаме, че медицинските проблеми, от които страдат жертвите на замърсяването, са в резултат на липсата на действия от страна на властите за борба със замърсяването на въздуха“, каза Франсоа Лафор.

Очаква се и други съдебни дела да бъдат започнати през идните седмици – в Лион, Лил и други градове.

Париж се опитва от години да се бори с високите концентрации на смог. Властите въведоха глоби за всяко превозно средство, което не носи стикер за емисии „Crit’Air“ – част от схема за насърчаване на превозните средства с по-ниски емисии. Няколко маршрута в столицата вече имат ограничения за използването на автомобили. 3-километрова ивица по Десния бряг на река Сена бе направена пешеходна. Всичко това обаче не е достатъчно.

Г-жа Нонес казва, че е водила здравословен живот, по-рано като танцьорка и в по-ново време като учителка по йога, но все повече страда от респираторни проблеми, вариращи от хронична астма до пневмония. Когато замърсяването достигнало най-лошите си нива за десетилетие – през декември миналата година – нейното бронхиално състояние довело до остър перикардит. „Лекарят, който ме лекуваше, казва, че въздухът в Париж е толкова замърсен, че дишаме „гнил въздух“. Тя има и други пациенти като мен, включително деца и бебета“, казва Нонес пред новинарския сайт France Info.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*