Кметът на Лондон обещава финансиране за 100 нови фирми за чисти технологии

Кметът на Лондон Саджик Хан обяви старта на нов фонд, готов да предостави финансиране в размер на общо 1,6 милиона лири за 100 нови лондонски компании от сферата на чистите технологии. С това кметът подкрепи визията си – да превърне Лондон във „водещият смарт-град в света“.

В реч по време на Лондонската седмица на технологиите Хан призова глобалната технологична индустрия да ускори усилията си за справяне с екологичните и социалните предизвикателства, включително качеството на въздуха, изменението на климата, жилищното настаняване и бъдещето на транспортния сектор. „Моята амбиция сега е да се възползваме от новите технологии, които се разработват у нас, за да превърнем Лондон във водещия в света интелигентен град“, каза той. „Възможността най-модерните технологии да ни позволят да се справим с редица социални, икономически и екологични предизвикателства, е неизмеримо голяма. От замърсяването на въздуха и изменението на климата до жилищното настаняване и транспорта – новите технологии и науката за обработка на данните ще бъдат в основата на дългосрочните решения за градските предизвикателства“.

В подкрепа на своята амбиция кметът официално стартира „Инкубатор за по-добри технологии“, чиято цел е да подкрепи 100 нови фирми в Лондон, разработващи „нисковъглеродни и чисти технологии за преодоляване на причините и последиците от изменението на климата“. Кметството съобщи и, че финансирането ще спомогне за стартирането на разработването на „клъстер за чисти технологии“ в Лондон. Това трябва да превърне града в средище на нисковъглеродната индустрия.

Хан каза, че е на ход и набирането на кандидати за позицията Главен дигитален директор в Лондон. Точно той ще бъде натоварен със задачата да реализира въвеждането на новото поколение технологии за интелигентни градове.

Кметът на британската столица потвърди ангажимента си да гарантира, че че и след Брекзит Лондон ще запази позицията си на водещ европейски град за преки чуждестранни инвестиции в технологичния сектор.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*