Устойчивите градове = очакване + превенция + готовност

климатич„Очакване, превенция и готовност“ – това е дневният ред, който следва да помогне на градовете в ЕС да посрещнат изменението на климата и да преминат от сегашния подход на „ограничаване на кризите“ към истинска, дългосрочна устойчивост. Новият план на ЕС предвижда подкрепа за градовете, които са уязвими по отношение въздействието върху климата, с акцент върху върху подготовката за дългосрочна устойчивост на краткосрочното управление на кризи.

Оповестена миналата седмица от Европейската комисия, стратегията обръща особено внимание на трите принципа: очакване, превенция и готовност. Те, заедно, трябва да помогнат на уязвимите градове да се справят с бъдещите смущения от натиска на изменението на климата, природните бедствия и масовата миграция.

Ходът е отговор на миналогодишната инициатива „Партньорство за устойчивост и готовност“ (PREP), подета от Белия дом в САЩ по времето на президента Обама. Нейната цел е да укрепи устойчивостта на общностите и бизнеса в САЩ в светлината на климатичните промени.

„Една четвърт от населението на света живее в уязвими щати или общности“, заяви в изявление Федерика Могерини, вицепрезидент на Европейската комисия. „Искаме да предотвратим превръщането на тези деликатни ситуации в нови войни, нови хуманитарни катастрофи или нови бежански кризи. Това е, което наричаме устойчивост“.

Съгласно новата стратегия, ЕС ще продължи да подкрепя вътрешните усилия на страните-партньори да станат по-устойчиви, осигурявайки подкрепа за двустранни инициативи като споделяне на научните изследвания за ефективни стратегии за устойчивост. Надеждата е, че тези усилия ще донесат стабилност в областите на света, където комбинацията от политически вълнения, екстремни климатични условия и дългосрочни промени в климата подкпаждат бунтове и остри обществени явления.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*