Петролните гиганти трябва да инвестират здраво във ВЕИ до 2035 г.

Повече от една пета от инвестициите на най-големите нефтени и газови компании в света могат да бъдат насочени към вятърна и слънчева енергия след малко повече от десетилетие, според нов анализ на това как глобалните промени в енергетиката ще променят сектора. Нмаляващото търсене на петрол и прогнозите за бърз растеж на възобновяемите енергийни източници представляват както опасност, така и възможност, която корпорации като BP, Shell и Total не бива да пренебрегват, казва изследователската група Wood Mackenzie.

„Ускорението на тези тези [възобновяеми] технологии няма изгледи за обрат вече“, заяви Валентина Кречмар, директор на изследователската дейност. „Те [петролните компании] признават, че това е мегатренд – не е прищявка, няма да изчезне. Определено има риск за основната им дейност.“

Анализаторите са установили, че големите енергийни компании ще трябва да инвестират повече от 350 милиарда долара във вятърна и слънчева енергия до 2035 г., за да заемат пазарен дял, подобен на 12-те процента, които имат в бизнеса с петрол и газ.

Подобни разходи са високи дори за петролните компании, признават от Wood Mackenzie. Поради това анализаторите считат подобен сценарий за „невероятен“, но предвиждат, че възобновяемите енергийни източници все пак ще са във фокус на около една пета от капиталовложенията след 2030 г.

Повечето нефтени и газови гиганти бавно започват да се преобразяват пред лицето на климатичните промени и политиките за тях, водещи до намаляване на търсенето на изкопаеми горива. Норвежката компания Statoil например ще разгърне първата плаваща офшорна вятърна електроцентрала в света по-късно тази година край бреговете на Шотландия. Shell прекара няколко часа от годишното си общо събрание през май в дискусии на проекти за възобновяема енергия, като например вятърните паркове край бреговете на Холандия.

„Улавянето на възможностите за растеж на този растящ пазар е движеща сила, но нека не забравяме, че има натиск от страна на инвеститорите“, казва Кречмар. Тя напомни, че неотдавна 62% от инвеститорите на Exxon гласуваха решение да задължат компанията да бъде по-прозрачна по въпросите, свързани с изменението на климата.

Wood Mackenzie прогнозира, че търсенето на възобновяеми енергийни източници ще нараства по-бързо от петрола през следващите две десетилетия. Очакванията на анализаторите са за годишни темпове на растеж от 6% за вятърните системи и 11% за слънчева енергия – в сравнение с 0,5% за търсенето на петрол.

Офшорните вятърни централи са може би най-атрактивната технология за петролните компании поради сравнително сходния мащаб (със сонджите за нефт и газ), казват от Wood Mackenzie.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*