Български експерти изследват потенциала за изграждане на слънчеви топлофикации у нас

Пер Алекс Сьоренсен

Български и чуждестранни експерти ще изследват потенциала за изграждане на слънчеви топлофикации у нас на семинар във Варна тази седмица. Обучението ще запознае местните  специалисти с ноу-хау и добри практики в проектирането на системи за соларно централизирано отопление. За лекционния ден в морската ни столица ще пристигне Пер Алекс Сьоренсен, един от доайените на технологията, председател на клъстера „FlexEnergi“ и консултант в PlanEnergi, Дания. Семинарът ще се проведе на 21 юни в конферентната зала на Нов учебен корпус на Техническия университет във Варна.

Пазарът на решения за централизирани топлофикационни системи ще надхвърли 280 милиарда долара до 2024 година, според нови данни. Нарастващото безпокойство заради увеличението на парниковите емисии, в съчетание с ускореното търсене на ценово ефективни системи, ще тласне напред развитието на пазара на топлофикационни решения на база екологично чисти енергийни източници.

Дания се сочи като лидер в това развитие. В своите Национална енергийна политика и Национален енергиен план за действие страната си е поставила за цел изцяло да изведе от употреба изкопаемите горива от системите за отопление на сградната инфраструктура до 2035 г.

Икономическата жизнеспособност, достъпната цена, надеждните източници, ниският въглероден отпечатък – това са основните движещи сили, които ще подхранват растежа на пазара на топлофикационни системи. С директивата за енергийната ефективност на сградите Европейският съюз задължава страните-членки от 2020 година нататаък всички нови сгради да са изцяло нулевоемисийни, което допълнително налага търсенето на високоефективни решения на база локално добивана и чиста енергия.

Семинарът за слънчеви топлофикационни системи във Варна е първото по рода си у нас обучение за специалисти на тема изграждане на соларни инсталации за централизирано отопление и подгряване на битова гореща вода. Той се осъществява от Институт за нулевоенергийни сгради благодарение на международния проект „SDH2PM“ по програма „Хоризонт 2020“. Специализираните лекции са интерес за архитекти, урбанисти, еколози, ОВК инженери, инвеститори от енергийния сектор, топлофикационните дружества, домоуправители и асоциации на потребителите, ръководители на общински агенции и др.

Очаква се по време на семинара да бъдат представени резултатите от проучване за приложимостта на технологията на слънчевите топлофикации в конкретен квартал на Варна, което ще отговори на въпроса използваема ли е тази технология в морската ни столица и в българските градове изобщо, как би била приложима и икономически жизнеспособно ли е подобно решение.

GreenTech.BG е медиен партньор на семинара.

Програма:

„Слънчеви топлофикации – технология за устойчиво енергийно развитие“

21 юни 2017 г. от 9.00 ч., конферентна зала на Нов учебен корпус (НУК) ТУ-Варна

9:00 – 9:30 Записване

09:30 Откриване

9:30 – 10:30 Слънчевите топлофикации: датският опит

Лектор: Пер Алекс Сьоренсен, PlanEnergi, Дания

10:30 -11:30 Проучване за прилагане на технологията в квартал Кайсиева градина – Варна

Лектор: Димитър Паскалев, ИНЕС

11:30 -11:50 Кафе пауза

11:50 -12:15 Стратегическо развитие и законови бариери пред слънчевите топлофикации

Лектор: Петър Камбуров, ИНЕС

12:15 – 12:45 Слънчеви топлофикации в малки населени места

Лектор: Милан Рашевски, ИНЕС

12:45 – 13:00 Savo-Solar, Финландия – иновационни слънчеви панели за производство на възобновяема топлина

Лектор: Патрик Янсон, Savo-Solar

13:00 -14:00 Обяд

14:00 – 14:45 Сезонни термоакумулатори: технологични предизвикателства

Лектор: Пер Алекс Сьоренсен, PlanEnergi, Дания

14:45 – 15:30 Методи за извършване на предпроектни проучвания на слънчеви топлофикационни системи: работен семинар

Лектор: Никола Боцов, PlanEnergi, Дания

 

Снимки: SolarDistrictHeting.EU

1 коментар

  1. Най-добре ще бъде да се намери хибридна технология , която произвежда електричество и топлина от слънцето като акумулира топлината за през нощта, но може да ползва биогориво, газ и отпадъци през зимата . Такива хибридни електроцентрали трябва да има във всяка селска община в съчетание с оранжерии . Те ще се зареждат с топлина през деня от слънцето , а през нощта ще произвеждат електроенергия . Битовите отпадъци , растителните отпадъци , човешките и животински фекалии могат да се превръщат в биогаз и тор, а сухите растителни отпадъци от полето и някои пластмаси в гранули . Така ще се реши и проблема с отпадъците и канализацията , защото не е ефективно в малки населени места да се прави канализация и пречистване . По добре отпадъците да се извозват от ямите на хората до инсталация за биогаз, а с газта да се зареждат камионите . Излишната през лятото да се складира за през зимата заедно с твърди отпадъци за горене .

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*