FOLKK: устойчиви, ръчно изработени продукти от балканските занаятчии

Група белградски дизайнери са се заели с мисията да съживят вековната майсторска изработка на балканските занаятчии чрез устойчиви производствени техники и използването на материали, добивани на място. Работейки под егидата на проектантския център “Nova Iskra”, инициативата FOLKK се занимава с въпроса за продукцията на селските занаятчии, давайки възможност на местните производители да произвеждат домашно изработени стоки като килими, възглавници, дървени плочи, плетиво, сачове.

Замислена като децентрализирана мрежа, FOLKK свързва дизайнери и производители така, че да могат да си сътрудничат, да учат и да създават достъпни домашни продукти, наситени с духа на традициите и устойчивостта едновременно. Екипът вече е събрал повече от 200 творци от балканския регион. Наскоро той избра 12 участника, които в сътрудничество с дизайнери да рааработят 30 продуктови предложения. След няколко месеца те създадоха 10 красиви прототипа, които съчетават народни мотиви от региона, местно фолклорно наследство и модерни функционални изисквания.

Сред прототипите на FOLKK има красива ръчно изплетена възглавница, пълна с необработена вълна, събрана от сръбски овчари. Тъкачи от южната част на Сърбия използват традиционни техники, станове и инструменти за производство на килими. Двустранни плочи за хранене и модулни дъски за сервиране показват красотата на локално добитата дървесина.

Две трети от приходите на FOLKK отиват директно за производителите, а останалата сума се реинвестира в разработването на нови продукти и свързването с нови производители. Екипът наскоро стартира и кампания в „Kickstarter”, която предлага разнообразие от възможности за подкрепа. Следящите подобни кампании западни медии побързаха да коментират, че това е „чудесна възможност човек да се докосне до оригинални, ръчно изработени продукти от балканския регион, поддържайки живи традиционните занаяти“.

   

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*