ВЕИ ще осигуряват близо половината от световния енергиен капацитет до 2040 г.

Драматичният срив на разходите за енергия от възобновяеми източници не показва признаци на забавяне, според последния доклад на Bloomberg New Energy Finance (BNEF). ВЕИ ще осигуряват близо половината от световния енергиен капацитет до 2040 г., прогнозира влиятелната аналитична фирма в своя годишен доклад “Перспективи пред новата енергия“ („NEO 2017“).

Той предвижда, че разходите за слънчева енергия ще намалеят с още 66% до 2040 г. Разходите за наземната вятърна енергия се очаква да спаднат с 47%. В резултат на това възобновяемите енергийни източници ще се окажат повече от съществуващите електроцентрали на база изкопаеми горива още през 2030 г.

Рязкото намаление на разходите кара BNEF да предлага датата, за която очаква емисиите от световната електроенергийна система да достигнат своя връх – това, според анализаторите, ще стане през 2026 г. Все пак фирмата признава, че ще бъде необходимо още по-голямо ускоряване на целия пазар на чиста енергия, за да се постигнат целите за емисиите, определени в Парижкото споразумение.

“Превръщането на световната електроенергийна система в зелена енергийна системе не може да бъде спряно – благодарение на бързо намаляващите разходи за слънчева и вятърна енергия и нарастващата роля на акумулторите, включително тези в електрическите превозни средства, за балансиране на търсенето и предлагането”, казва Себ Хенбест, водещ автор на доклада „NEO 2017”.

Заключението на доклада е, че слънцето и вятърът „ще доминират бъдещето на електроенергията”. Общо 7,4 трилиона долара ще бъдат инвестирани в нови централи за възобновяема енергия до 2040 г.

BNEF прогнозира, че доминацията на енергията от възобновяеми източници ще продължи. Те ще представляват 72% от всичките 10,2 трилиона долара, което се очаква да бъдат изразходвани по света за нови енергийни мощности до 2040 г. Соларните системи ще привлекат 2,8 трилиона долара инвестиции. Съответно соларният капацитет ще нарасне 14 пъти. Ветроенергийните проекти ще привлекат 3,3 трилиона долара, а капацитетът ще се увеличи четирикратно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*