Пазарът нa акумулаторни системи ще е зрял до 2040 г.

Много от предизвикателствата пред ВЕИ сектора, произтичащи най-вече от непостоянния характер на вятърната и слънчевата енергия, ще бъдат преодолени до 2040 година. Това прогнозира Bloomberg New Energy Finance (BNEF) в последния си доклад за развитието на бранша “Перспективи пред новата енергия“. Тези затруднения ще бъдат преодолени чрез използването на батерии и нови технологии за осигуряване на гъвкавост на електроенергийните мрежи.

BNEF прогнозира, че пазарът на литиево-йонни акумулаторни системи за съхранение на енергия ще достигне обем от около 239 млрд. долара от сега до 2040 г. Електрическите превозни средства, според анализаторите, ще играят основна роля в предоставянето на услуги за балансиране на мрежата.

“Тазгодишната ни прогноза показва, че интелигентното зареждане на електромобилите, маломерните акумулаторни системи в домакинствата и в бизнесите, както и системиет за съхранение от комунален клас, свързани в електроенергийната мрежа, ще играят важна роля за изглаждане на пиковете и спадовете в захранването, причинени от променливия характер на вятърната и соларната генерация,“ каза Елена Янакопопулу, водещ анализатор по проекта “NEO 2017”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*