Швеция прие закон за постигане на нулеви нетни емисии до 2045 г.

Швеция прие цялостно ново законодателство в областта на климата. Политиците в страната гласуваха нов закон, който залага целта страната да се превърне в „източник на нулеви емисии” до 2045 г.

Новата норма затяга екологичнто законодателство в страната, като надминава по-раншната цел – страната да стане “въглеродно неутрална” до 2050 г. Новата регулация беше приета с 254 гласа “за“ срещу 41 “против“. Самите предложения разработени от междупартийна комисия, включваща седем от осемте парламентарни партии в Швеция. Само десните шведски демократи се обявиха срещу процеса.

Новото зелено законодателство ще даде допълнителен тласък на зелената икономика на Швеция, подчерта Стина Бергсрьом от Зелената партия. „За да може Швеция да продължи да играе водеща роля в прехода към климатично-интелигентно общество, ние имаме нужда от дългосрочна и стабилна политика за климата”, каза тя. “Най-накрая имаме точно това”.

С този ход Швеция става и първата страна, която значително затяга своите цели в областта на климата след Парижкото споразумение от декември 2015 г. Франция и няколко други държави заявиха, че ще се стремят да затегнат своите цели в близко бъдеще като част от всеобщата опозиция срещу решението на САЩ да напусне споразумението.

“Това е важна победа не само за Швеция, но и за всички, които се интересуват от бъдещето на нашата околна среда”, каза в изявление Гарет Редмънд-Кинг, ръководител на отдела по климата и енергетиката във WWF.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*