Лондонско ВиК дружество глобено с 8,5 милиона лири заради несправяне с течове

Лондонското ВиК дружество Thames Water получи възможно най-голямата възможна санкция за несправянето си със задължението да намали течовете в мрежата, която оперрира. Регулаторът Ofwat потвърди, че компанията ще бъде глобена с 855 млн. лири. Това стана, след като от доклада на дружеството се разбра, че не е постигнало целите си за намаляване на течовете през миналата година.

Thames Water заяви, че през последните 10 години фирмата е постигала целите си. Това е довело до намаляване на течовете с 100 милиона литра на ден през този период. Компанията обаче признава, че “за съжаление не спазихме целта за намаляване на течовете за 2016/17 с 47 млн. литра на ден, което представлява 1,8% от средното ни дневно производство”. Главният изпълнителен директор на Ofwat Катрин Рос заяви, че неспазването на задължението е “неприемливо”.

Макар да изглежда проблем само на Thames Water, събитието всъщност има много по-голяма значимост. То е предвестник на тенденция, която само ще се засилва занапред с изменението на климата на планетата и нарастващия натиск върху водните ресурси по света.

На фона на нарастващите проблеми в сферата на водните ресурси по света цялата ВиК индустрия трябва да работи усилено за намаляване на течовете, подчерта Роуз О’Нийл, мениджър по политиката по водите във WWF. „Този април беше най-сухият досега и е тревожно, че една трета от цялата вода, добивана от природната среда, се губи – чрез течове по тръбите, неефективни процеси и хабене в домаовете“, каза тя. “Похабяването на водата е лошо не само за нашата околна среда и особено за дивата природа – то също така струва все повече и повече и на потребителите, които плащат сметките за водата. Често пъти е по-евтино да източиш една река и да я оставиш да пресъхне, отколкото да поправиш теч. Това е една от причините, поради които станахме свидетели на пресъхването на много реки тази пролет”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*