Сателитни снимки показват необичайни тюркоазени петна в Черно море

Най-синьото море в света – Черно море – си е променило цвета си през последните седмици. Това стана ясно, след като учени от НАСА изследваха нови снимки от космоса, направени от спътника Aqua Satellite с помощта на спектрографа MODIS в края на май 2017 г.

На някои места вместо тъмносиньо морето изглежда тюркоазено. Това не е резултат от четката на някой художник – тюркоазените петна сигнализират присъствието н фитопланктон. Той „бележи“ водните потоци. Подобни светли петна сега са видни най-вече край бреговете на Румъния, България и Украйна, но такива има и в близост до Крим и курорти в Краснодар.

Фитопланктонът представлява множество от плаващи, микроскопични организми, които се хранят от слънчевата светлина и разтворени във водата хранителни вещества. Огромният воден поток от реки като Дунав и Днепър носи изобилие от хранителни вещества до Черно море. Като цяло фитопланктонът поддържа рибата, морски ракообразните и други морски организми. Но когато е в големи количества, често „цъфти“, а неговият цъфтеж може да доведе до еутрофикация – загубата на кислород от водата – и в крайна сметка да задуши морския живот.

Един вид фитопланктон, който обикновено се среща в Черно море, са коколиитофорите – микроскопични организми, покрити с бял калциев карбонат. Когато се натрупат в големи количества, те отразяват много светлина и са лесно видими от космоса като светла, “млечна” вода.

“Натрупването и отблясъците през май в Черно море, с най-голяма яркост през юни, изглежда съвместим с резултатите от предишни години”, каза Норман Кюринг, океанолог в космическия център “Годард” на НАСА. Все пак цъфтежът тази година е един от най-ярките, хванали окото на учения от 2012 г. насам.

Снимка: Норман Кюринг, НАСА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*