Най-големите банки в света все още заемат милиарди за добив на изкопаеми горива

Някои от най-големите банки в света продължават да отпускат милиарди долари за добиването на силно замърсяващи изкопаеми горива, според нов доклад на топ кредитори.

Финансовите средства, предоставени за тези изкопаеми горива – битуминозен пясък и други неконвенционални методи за извличане на нефт и газ, както и въглища и втечнен природен газ – възлизат на 87 млрд. долара в портфолиото на водещите 37 банки през 2016 г. Това представлява спад с повече от една пета в сравнение с инвестираните 111 млрд. долара през предходната година. Въпреки това не може да бъде подминато противоречието: мултинационалните банки по целия свят се хвалят със зелените си политики, докато в същото време продължават да наливат пари в мръсни изкопаеми горива.

Анализът е реализиран от група неправителствени организации, включително “Мрежата за действие за опазване на горите” и “Сиера Клуб”. Той е озаглавен “Банкиране за климатичните промени 2017“. В него финансовите институции са макрирани според рейтинг от А до Ф (A-F) за своите „зелени“ практики. Това включва политиките, естеството на инвестициите, размера и вида на сделките и въздействието им върху изменението на климата.

Най-висока оценка имат няколко банки, които са постигнали рейтинг „Б“ заради намаляването на подкрепата си за добива на въглища и производството на електроенергия от въглища. Тук са френската Credit Agricole и германската Deutsche Bank. Никоя банка обаче не е постигнала рейтнг „А“. За сметка на това има множество банки с рейтинг „Ф“ – заради финансиране за проекти за експлоатация на катранени пясъци и ултра-дълбоководно сондиране за нефт.

Големите банки са сред най-гръмогласните поддръжници на Парижкото споразумение за климата, което има за цел да задържи затоплянето на планетата под 2 градуса Целзий. Много от тези банки побързаха да заговорят за политики за подкрепа в тази посока. Най-често те са свързани с намаляване на финансирането за въглища и добив на изкопаеми горива. Налице е обаче разминаване между декларираните политики и реално прилаганите методи и мерки. Макар да твърдят, че подкрепят борбата с изменението на климата и подкрепата си за чисти инвестиции, много от големите банки продължават да подкрепят проекти за замърсяващи изкопаеми горива. По този начин те застават на страната на противниците на Парижкото споразумение, предупреждават еколозите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*