Възобновяемата енергия вече не е ниша за институционалните инвеститори

Институционалните инвеститори вече са нетърпеливи да влагат средства в проекти за възобновяема енергия, въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да съживи техния главен конкурент: въглищата. Това стана ясно от мненията на финансови ръководители, събрали се на конференция тази седмица.

“Преди пет или шест години фондовете не се насочваха точно към инвестициите в сферата на възобновяемите енергийни източници, но днес ВЕИ днес са ключов компонент на инфраструктурните инвестиции”, каза Дейвид Джордано, изпълнителен директор и директор на инвестициите за Северна Америка, Латинска Америка и Азия в BlackRock. Той сподели вижданията си на форума „Финансиране за възобновяема енергия” в Ню Йорк. Джордано е категоричен, че „възобновяемата енергия вече не се счита за ниша”.

Платформата за инвестиции във ВЕИ инфраструктура BlackRock, стартирана през 2012 г. от екипа на Джордано, сега управлява над 4 милиарда долара – клиентски активи – вложени предимно в проекти за вятърна и слънчева енергия.

Независимо от амбициите на Тръмп, и дори без оглед наличието на федерални субсидиии помощи, американските градове, щати и корпорации вече са насочили вниманието си към възобновяемата енергия, казват финансистите. Това помага на проектите да привличат капитал в ерата на ниски лихвени проценти.

“Налице е голям интерес от широк спектър от инвеститори, включително инфраструктурни фондове, застрахователни компании, пенсионни фондове, финансови мениджъри и цели корпорации”, каза Реймънд Ууд, изпълнителен директор и директор по енергийните системи и ВЕИ в Bank of America Merrill Lynch. Големи американски компании като Wal-Mart Stores Inc. ) и General Motors Co вече са превърнаха в едни от най-големите купувачи на енергия от възобновяеми източници в САЩ през последните години, сочат данните на “Ройтерс“. По думите на Уудс, разработчиците на вятърни и слънчеви проекти заедно са добавили около 40 гигавата към мрежата на САЩ през последните две години, а общата инсталирана вятърна и слънчева генерация достига около 120 гигавата.

“На практика разгръщането на възобновяеми източници е достигнало скоростта за излизане (от рисковия първоначален етап – б.р.),“ казва Уудс. „Експертите предвиждат огромни нови инсталации между 2017- и 2020 г.”

1 коментар

  1. Имате грешка в заглавието! „Не“ е излишно.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*