Пластмасови отпадъци от плажовете на Хаити се превръщат в кутии за лаптопи

Парчетата пластмаса, разпръснати по плажовете в света, могат да се превърнат в съвсем нови кутии за доставка на компютри – точно това е решила да направи компютърната компания Dell. Тя се готви да тества верига за доставки, в която пластмасовите отпадъци, събрани от плажовете на Хаити, ще се преработват и ще се превръщат в компютърни кутии.

Всеки, който си купи лаптоп XPS 13 2 в 1, може да очаква машината да се появи в „тава”, която е направена с 25% дял на „океанска пластмаса”. Кутиите ще имат изображение на кит и линк, който води към информация за отпадъците в морето. Dell смята, че програмата ще позволи преработването на около 8 000 килограма пластмаса от океаните тази година. През следващите години количеството пластмаса, преработвана за направата нан овите кутии, ще се увеличава, обещават от компанията.

Повече от 5 трилиона парчета пластмаса се носят из океаните на света. Във водата и под въздействието на вълните и слънчевите лъчи те се разчупват на по-малки парчета. Парчетата нанасят вреда на морските животни, които се заплитат в торби и мрежи или ядат парчета пластмаса, които не могат да храносмилат.

Dell обещава да гарантира, че пластмасата, идваща от Хаити, е правилно сортирана, така че да е с точното качество и да не съдържа токсични вещества. Това се постига чрез включването на местни работници, които и без друго вече изкарват прехраната си, като събират и предават отпадъците на местни посредници. Хората ще бъдат обучени как точно да събират и сортират пластмасите, за да е безопасно това за тяхното здраве.

ООН поздрави компанията за тази кампания. Не всички еколози обаче се радват на начинанието. Една част от тях напомнят, че по-голямата част от пластмасовите отпадъци в океана не са по бреговете на сушата, а се носят на големи „петна“ в морската шир. Други поставят въпроса за енергията, вложена в рециклирането. Според тях, това е въглеродно-интензивен процес. Не на последно място някои се опасяват, че включването на работниците, които събират и сортират пластмасите, ще „легализира“ изхвърлянето на пластмаси по плажовете.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*