Електрически самолет прелита 950 км с 6-9 пътника

Eviation Aircraft, член на програмата NASA за мобилност “на поискване“, наскоро представи първия си прототип на изцяло електрически самолет с диапазон до 965 км. Представено на 52-то Международно авиошоу в Париж, прототипът може да бъде готов да премине към сертифициране и комерсиализация още през следващата година.

В момент, когато сме по-свързани от всякога, нашите възможности за мобилност трябва да се адаптират, за да отразят това ново, високоефективно бъдеще”, каза Омер Бар-Йохай, главен изпълнителен директор на Eviation Aircraft. “Независимо дали става дума за нулеви емисии, евтини пътувания от Силиконовата долина до Сан Диего или от Сеул до Пекин, нашият изцяло електрически самолет представлява шанс хората да се движат със скоростта и въздействието, които нашата глобална икономика изисква сега“.

Електрическият самолет може да лети с шест до девет пътници, зардно с двама души екипаж.

С намерението си да комерсиализира самолета до 2018 г., Eviation досега има най-агресивния график от всички компании, които възнамеряват да произвеждат електрически самолети.

Традиционен проблем за електрическите самолети е теглото на акумулаторите, осигуряващи енергията за полета. Поради енергийната плътност на батериите дължината на полета е ограничена. Eviation обаче казва, че е разработила нова алуминиево-въздушна батерия, която ще позволи на потребителите да летят дълго, без да вредят на околната среда.

Вместо да се конкурира с традиционните авиационни компании, Eviation смята да предложи услуга за въздушен транспорт „на поискване“, подобна на Uber.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*